
Mamy Nowy Rok, ale niektóre rzeczy zawsze pozostają w modzie! Polecamy kiszonki na nowy sezon!
Nie wiadomo, co przed nami, ale jedno jest pewne: kiszonki wzmacniają odporność i chronią przed chorobami, a poza tym są takie pyszne! Zachęcamy, by dbać o odporność ze zdwojoną siłą! W świat naturalnych probiotyków wprowadzą Was duety Pracowników i Przyjaciół Warsztatów Kultury. Zapraszamy na cykl onlinowych spotkań instruktażowych, które nauczą Was jak i co można ukisić.
Akcja KISZONKA! / Piękne kiszonki
Piękna wizualnie kompozycja kiszonkowa zamknięta w niewielkim słoiczku jest idealna na prezent lub jako element wystroju kuchni. Wspaniała do podziwiania, ale i do zdrowego pałaszowania. Wszystkich dorosłych i dzieci zapraszamy na wspólne kiszonkowanie do kuchni, która na chwilę stanie się placem zabaw.
Kiedy: 7 stycznia, godz. 17.00
Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury
Co przygotować?
- małe słoiczki (najlepiej zamykane na klamry)
- duże słoiki (ok. 1 litr)
- marchew (duże i małe korzenie)
- kapusta (będziemy potrzebować kilku liści)
- buraki – 3 szt
- biała rzepa – 2 szt
- kalarepa – 1 szt
- czosnek – główka
- cebula duże sztuki
- papryka (im więcej kolorów, tym lepiej)
- kolorowy pieprz – ziarenka
- ziele angielskie
- gorczyca
- sól
- listek laurowy
- przegotowana woda
- narzędzia:
- temperówki do warzyw
- obieraczka do warzyw
- małe metalowe foremki do ciasteczek
- wydrążacz do robienia kulek z warzyw
Akcja KISZONKA! / Ocet
Lubicie baśnie angielskie?
„Pan Ocet i pani Octowa mieszkali w butelce od octu. Pewnego dnia, kiedy pan Ocet wyszedł z domu, pani Octowa, która była skrzętną gospodynią, zamiatała mieszkanie. Poruszała szczotką tak zamaszyście, że w pewnej chwili rozległ się straszny brzęk i cały dom zatrząsł się i runął. Przerażona i zmartwiona wybiegła z domu na spotkanie męża”.
Nie ma co się przerażać i zamartwiać, nauczymy Was robić ocet! Pokażemy, jak zrobić ocet z białego wina, oraz ocet owocowy (np. jabłkowy).
Zajęcia praktyczne poprzedzi mini wykład, podczas którego dowiemy się, jak powstaje ocet i czy coś łączy ocet i october?
Kiedy: 14 stycznia, godz. 17.00
Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury
Co przygotować?
- butelkę białego wina (niedrogie)
- przegotowana woda
- cukier
- owoce (polecamy jabłka)
- duży słoik
- gaza opatrunkowa
- gumka recepturka
Akcja KISZONKA! / Kapusta kiszona po galicyjsku
Idealna jako samodzielna sałatka zimowa z olejem i dodatkiem cebuli, surowego jabłka. W kapuśniaku też odnajdzie się wspaniale! W Galicji taką kapustę, ugotowaną i podduszoną na oleju, dodajemy do farszu pierogowego – mieszamy ją z tłuczonymi ziemniakami, doprawiamy pieprzem i robimy pierogi. Jest słodko-kwaśna dzięki sporej ilości marchwi, rodzynkom i aromatyczna dzięki całym jabłkom, które są umieszczane jako warstwa między warstwami kapusty. Jabłka można potem wykorzystać jako wyśmienity dodatek do mięsa, świetnie smakują też samodzielnie pogryzane. Kminek powoduje, że kapusta ma idealny aromat i jest lekkostrawna. Kapusta kiszona po galicyjsku jest absolutnie nieodzownym dodatkiem do zimowego barszczu ukraińskiego. To po prostu idealna zimowa rzecz, pełna witamin i smaku.
Kiedy: 21 stycznia, godz. 17.00 – Odwołane
Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury
Co przygotować?
- Słoiki duże (1 litr)
- Kapusta
- marchewka
- rodzynki
- jabłka (szare renety, bojkeny)
- sól
- kminek
Akcja KISZONKA! / Marchew w kilku odsłonach
Kiszenia marchewki podejmie się pracownia ds. Kultury ludycznej Rafał – dyrektor Carnavalu Sztukmistrzów, Iwona – koordynator do spraw organizacyjnych Carnavalu Sztukmistrzów i Marcelina oraz trzech gości z Pampeluny, członków grupy Tres de la Nada, których mieliście szanse poznać w trakcie tegorocznego Incydentu Polskiego w ramach Carnavalu Sztukmistrzów 2020 w spektaklu „H2Oooops!”
Kiedy: 28 stycznia, godz. 17.00
Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury
Co przygotować?
- słoiki (wielkość wedle uznania)
- marchew (dużą, małą, różną, każdą)
- imbir – korzeń
- cynamon
- rodzynki
- kardamon
- goździki
- czosnek
- chrzan – korzeń
- kolendra liście
- listek laurowy
- ziele angielskie