zielone tło. na tym tle narysowane kontury warzyw - patisona, ogórków, dyni, czosnku i kwiatostan kopru.w prawym górnym rogu biały napis #kulturaonline.

Jest pandemia… jest jesień…. Nie wiadomo, co przed nami, ale jedno jest pewne: kiszonki wzmacniają odporność i chronią przed chorobami, a poza tym są takie pyszne!

Zachęcamy, by dbać o odporność ze zdwojoną siłą! W świat naturalnych probiotyków wprowadzą Was duety Pracowników i Przyjaciół Warsztatów Kultury. Zapraszamy na cykl onlinowych spotkań instruktażowych, które nauczą Was jak i co można ukisić.

Podczas pierwszego kiszenia najpierw porozmawiamy o dyni, by potem zająć się burakiem.

 

Kiedy: 20 listopada (piątek), godz. 17.00

Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury

 

Co przygotować?

kiszona dynia:

4 słoiczki o pojemności 0,25 litra

3 kg dyni

główka czosnku

korzeń chrzanu

1 laska cynamonu

6-8 goździków

1 anyż gwiazdkowy (opcjonalnie, jeżeli lubicie)

3 litry wody

3 łyżki soli kamiennej (nie może być jodowana!)

4 słoiczki 0,25 l

kiszony burak:

1 słoik o pojemności 1 litra

1 kg buraków

główka czosnku

4 listki laurowe

ziele angielskie ziarenka

inne ulubione przyprawy np: pieprz, gorczyca

1 łyżka soli kamiennej (nie może być jodowana!)