Jest pandemia… jest jesień…. Nie wiadomo, co przed nami, ale jedno jest pewne: kiszonki wzmacniają odporność i chronią przed chorobami, a poza tym są takie pyszne!
Zachęcamy, by dbać o odporność ze zdwojoną siłą! W świat naturalnych probiotyków wprowadzą Was duety Pracowników i Przyjaciół Warsztatów Kultury. Zapraszamy na cykl onlinowych spotkań instruktażowych, które nauczą Was jak i co można ukisić.
Podczas pierwszego kiszenia najpierw porozmawiamy o dyni, by potem zająć się burakiem.
Kiedy: 20 listopada (piątek), godz. 17.00
Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury
Co przygotować?
kiszona dynia:
4 słoiczki o pojemności 0,25 litra
3 kg dyni
główka czosnku
korzeń chrzanu
1 laska cynamonu
6-8 goździków
1 anyż gwiazdkowy (opcjonalnie, jeżeli lubicie)
3 litry wody
3 łyżki soli kamiennej (nie może być jodowana!)
4 słoiczki 0,25 l
kiszony burak:
1 słoik o pojemności 1 litra
1 kg buraków
główka czosnku
4 listki laurowe
ziele angielskie ziarenka
inne ulubione przyprawy np: pieprz, gorczyca
1 łyżka soli kamiennej (nie może być jodowana!)