
Akademia Seniora Pomidora | Majsternia
Opis wydarzenia
Zapraszamy do niezwykłej podróży po świecie pomidorów. Dzięki udziałowi w warsztatach nie tylko zdobędziecie wiedzę o tym niezwykłym owocu (tak! to owoc!), lecz także dowiecie się, jak łączyć sztukę uprawy z radością, jaką daje przygotowanie potraw z pomidorów.
Pomidor jest niezwykły w swej ogromnej różnorodności. Ma ponad 10 tys. odmian i znajduje się zapewne w każdym przydomowym ogrodzie warzywnym, na każdej szerokości geograficznej – od Syberii do Patagonii. Bo któż nie lubi zupy pomidorowej czy nie ma wspomnień z podgryzaniem nagrzanych słońcem malinowych pomidorów w ogrodzie u babci?
Spotkajmy się w Akademii, żeby wspólnie uczyć się, jak pielęgnować te piękne, smaczne i zdrowe owoce – niezależnie od tego, czy mamy rozległy ogród, skromny balkon, czy po prostu nasłoneczniony parapet.
Każde spotkanie to prezentacja pięciu starannie wybranych odmian oraz instrukcje siewu, przygotowania podłoża i pielęgnacji, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów. Na koniec każdego spotkania uczestnicy i uczestniczki otrzymają trzy najlepsze przepisy dla każdej odmiany na szybkie, nowoczesne i pyszne danie z pomidorem w roli głównej.
Akademia to okazja na wspólne celebrowanie wszechstronności i uroku pomidora, idealna dla każdego i każdej, kto kiedykolwiek ugryzł doskonałego pomidora i marzył o własnej uprawie.
Harmonogram warsztatów
9 marca 2025 r., godz. 11.00–12.30 | Podróż pierwsza | Pomodoro Italiano – synonim prawdziwego smaku pomidora
Kulinarna historia pomidora na kontynencie europejskim zaczęła się od powrotu Kolumba z obu Ameryk. Włosi i Włoszki uprawiają tysiące odmian ze szczególną pieczołowitością, ale jest kilka wyjątkowych, uznanych za ich schedę i wyłączną własność, której strzegą jak skarbu. Kilka z nich jest oznaczonych skrótem DOP (Denominazione di Origine Protetta), czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Tak jest z Królem pomidorów – odmianą San Marzano. Zajrzymy w jego historię, spróbujemy jego smaku i zaplanujmy wspólnie jego uprawę w naszych domach i ogródkach.
16 marca 2025 r., godz. 11.00–12.30 | Podróż druga | Śródziemnomorskie klejnoty
Począwszy od greckich wysp, przez Sycylię, Sardynię, Maltę aż do półwyspu Iberyjskiego możemy rozkoszować się niezwykłymi pomidorami – nasączonymi słońcem i morską bryzą, serwowanymi z wielką czułością. Nie sposób odtworzyć ich wyjątkowego smaku. Mimo to wciąż podejmujemy wyzwanie, przywożąc z wakacji nasiona z Santorini czy Majorki i siejąc je w naszych ogródkach. Spróbujmy!
23 marca 2025 r., godz. 11.00–12.30 | Podróż trzecia | Śladami polskich pomidorów na emigracji
Nasza trudna historia XIX i XX wieku jest okraszona historiami o pomidorach, które w kieszeniach emigrantów i emigrantek pokonały tysiące mil, żeby wylądować w ziemi Ameryki Północnej, Brazylii czy Argentyny. Były wspomnieniem rodzinnego domu i sentymentalną pociechą w obcym kraju. Po latach stały się bardzo popularnymi i poszukiwanymi przez miejscowych za swój wyjątkowy smak i odporność. Kilka z nich chcemy zaprezentować i namówić na uprawę z powrotem na ojczystej ziemi.
Prowadzenie: Cezary Michalec
Informacje praktyczne
Gdzie: Warsztaty Kultury w Lublinie, ul. Grodzka 7, sala warsztatowa – parter
Dla kogo: dla wszystkich, którzy kochają pomidory i mają ukończone 7 lat: dzieci wraz z pełnoletnim opiekunem/opiekunką, młodzież, osoby dorosłe oraz seniorki i seniorzy
Zapisy: przez formularz online. Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Koszt jednego spotkania: osoba dorosła 20 zł; osoba dorosła + dziecko 30 zł (każde następne dziecko + 10 zł)
pobierz regulamin
Dostępność
Słuchawki wyciszające.
Poczytaj o dostępności Warsztatów Kultury i skontaktuj się z nami: https://warsztatykultury.pl/pl/dostepnosc/