Akcja KISZONKA! / Kapusta kiszona po galicyjsku
Idealna jako samodzielna sałatka zimowa z olejem i dodatkiem cebuli, surowego jabłka. W kapuśniaku też odnajdzie się wspaniale! W Galicji taką kapustę, ugotowaną i podduszoną na oleju, dodajemy do farszu pierogowego – mieszamy ją z tłuczonymi ziemniakami, doprawiamy pieprzem i robimy pierogi. Jest słodko-kwaśna dzięki sporej ilości marchwi, rodzynkom i aromatyczna dzięki całym jabłkom, które są umieszczane jako warstwa między warstwami kapusty. Jabłka można potem wykorzystać jako wyśmienity dodatek do mięsa, świetnie smakują też samodzielnie pogryzane. Kminek powoduje, że kapusta ma idealny aromat i jest lekkostrawna. Kapusta kiszona po galicyjsku jest absolutnie nieodzownym dodatkiem do zimowego barszczu ukraińskiego. To po prostu idealna zimowa rzecz, pełna witamin i smaku.
Kiedy: 21 stycznia, godz. 17.00 – Odwołane
Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury
Co przygotować? Słoiki duże (1 litr) Kapusta marchewka rodzynki jabłka (szare renety, bojkeny) sól kminek