Okra – ogrodnicze wyzwanie!
Okra, inaczej piżmian jadalny lub ketmia jadalna to mało znane w Polsce warzywo i roślina ozdobna. Owoce okry przypominają z wyglądu duże, grube strąki (długość 10-20 cm), a kwiaty są podobne do malwy. Najpopularniejsza odmiana ma zielony kolor. Jest pyszna, ale trudno dostępna w naszych sklepach, więc warto o nią zawalczyć! Tym bardziej, że można uprawiać ją w Polsce. Zróbmy to razem! Wszyscy uczestnicy dostaną darmowe nasiona.
Opis
Okra lubi ciepło i dużo słońca, można ją uprawiać w donicach (w ogrodzie i na balkonie) i w gruncie. Przygodę z rozsadą rozpoczynamy w kwietniu, a w pierwszym tygodniu czerwca możemy sadzić rośliny do gruntu. Jeśli wszystko się uda, już w lipcu będą pierwsze zbiory! Owoce zbiera się stopniowo, także jest szansa na smakołyki z okrą w lipcu i sierpniu.
Nie musisz być doświadczonym ogrodnikiem, to może być Twój debiut!
Jedyne, co musisz mieć, to słoneczne miejsce.
Krok po kroku:
- do 10 kwietnia zgłoś się za pomocą formularza online – dostaniesz od nas pocztą zestaw nasion (mamy 50 zestawów, a dla pierwszych 10 osób także niespodziankę);
- 19 kwietnia o godz. 11.00 na fanpage Warsztatów Kultury opublikujemy wideo, w którym pokażemy, jak zasiać okrę i opowiemy o jej właściwościach i uprawie;
- w maju będziemy relacjonować postępy naszej hodowli, wymieniać się spostrzeżeniami i zdjęciami;
- w czerwcu (dokładną datę podamy bliżej terminu), na fanpage Warsztatów Kultury pojawi się drugie wideo, z którego dowiecie się jak zrobić rozsadę do gruntu;
- lipiec i sierpień to czas zbiorów i przepisów kulinarnych z okrą w tle i roli głównej.
Informacje praktyczne
Kiedy: do 10 kwietnia prowadzimy zapisy chętnych na nasiona
Gdzie: filmy instruktażowe będą pojawiać się na fanpage Warsztatów Kultury
Zapisy: zapraszamy osoby pełnoletnie, udział jest bezpłatny, decyduje kolejność zgłoszeń. Liczba uczestników jest ograniczona, obowiązują zapisy przez formularz online