
Sobie robię! Dziecięce patenty na obiad | Zimowa Majsternia
Opis
Rodziców nie ma w domu, a głód doskwiera… W ferie dzieciaki gotują same! Zapraszamy na cykl spotkań obiadowych, w których dzieci nauczą dzieci jak przygotować prosty ciepły, smaczny i kolorowy posiłek.
Informacje praktyczne
Kiedy: 11, 12, 13, 14, 15 stycznia 2021, godz. 13.00-13.45
Gdzie: Facebook Warsztatów Kultury w Lublinie
Dla kogo: dzieci 7-13 lat
Co przygotować do wspólnego gotowania?
11.01 Makaron z sosem pomidorowym
- Makaron
- Passata pomidorowa lub puszka pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- parmezan do posypania
- oliwa
- sól, pieprz
12.01 Quesadilla z warzywami
- tortilla 2 szt.
- ser żółty w kawałku
- cebula
- kukurydza
- oliwki
- suszone pomidory
- wędlina
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- oliwa
- sól
13.01 Ryż z warzywami
- ryż
- ziarna słonecznika
- zielona fasolka mrożona
- suszone pomidory
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
14.01 Zupa dyniowa
- dynia piżmowa lub hokaido
- 2 szt marchewki
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru ok 3 cm
- mleczko kokosowe
- ziarna słonecznika
- masło
- czerstwe pieczywo bułka lub 2 kromki chleba
- dodatkowy sprzęt: blender
15.01 Makaron ze szpinakiem
- Makaron razowy
- szpinak mrożony
- 3 ząbki czosnku
- śmietanka 18 do sosów
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- parmezan do posypania