
ZIELONA KULA = MIEJSKA AKUPUNKTURA
Opis wydarzenia
Podobno beton wywołuje niepokój. Podobno na jednym z europejskich lotnisk w betonowym tunelu łączącym terminale rozpyla się zapach ziół. Mięta, rozmaryn, melisa, tymianek, rumianek… czujesz to? Chodź na warsztaty, na których wspólnie stworzymy pachnący ziołowy kulisty Growroom w sercu miasta. Poznamy też właściwości i specyfikę uprawy ziół. Wspólnie zrobimy pachnącą kulę, która będzie zapraszać do głębokiego, ożywczego oddechu przez całe lato.
Warsztaty towarzyszą instalacji Growroom realizowanej na Noc Kultury we współpracy z firmą Herbapol – Lublin S.A., która obchodzi w 2024 roku swoje 75-lecie.
Informacje praktyczne
Kiedy: 1 czerwca 2024 (sobota), godz. 11.00–13.00
Gdzie: przy instalacji artystycznej „Growroom”: plac Króla Władysława Łokietka 1, od strony ulicy Lubartowskiej.
Dla kogo: dla dzieci w wieku 8+ wraz z opiekunami oraz osób dorosłych
Zapisy: przez formularz online, udział bezpłatny, liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Prowadzenie: Magdalena Zaworska
Biogram prowadzącej
Magdalena Zaworska – plastyczka, architektka krajobrazu z zamiłowaniem do bylin i mchu, kulturoznawczyni, stypendystka Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w latach 2018 i 2024. Od lat współpracuje z instytucjami kultury w Lublinie przy realizacji akcji w przestrzeni miasta i warsztatów ogrodniczych.
Dostępność
Warsztaty odbywają się w plenerze na placu Łokietka, w miejscu dostępnym dla wózkowiczów
Poczytaj o dostępności Warsztatów Kultury i skontaktuj się z nami: https://warsztatykultury.pl/pl/dostepnosc/
GROWROOM
Roślinna instalacja w kształcie sfery, która powstała we współpracy z firmą Herbapol – Lublin S.A., obchodzącą w tym roku swoje 75-lecie. To wyjątkowy, przestrzenny ogród społeczny, którego ściany złożone są z donic obsadzonych roślinami. Można do niego wejść i chłonąć zapachy ziół. Growroom to koncepcja rolnictwa miejskiego opracowana m.in. przez architektów Sine Lindholm i Madsem-Ulrikiem Husumem. Koncepcja ta bada architekturę produkującą żywność, która umożliwia ludziom uprawę żywności w domu, w biurze lub we wspólnych przestrzeniach publicznych.